Čia pirmas, bandomasis mūsų blogo (tinklaraščio) įrašas. Kadangi jis pirmas, tai bus ne apie procesų valdymą, ne apie įmonių gerinimą, ne apie pardavimus ar finansų srautų gerinimą, ne apie apribojimų teoriją ir ne apie kitus procesų ir procedūrų reikalus, o tiesiog apie IT. Apie kompiuterius.

Senovinis asmeninis kompiuteris - IBM PC

Taip atrodė senieji kompiuteriai. Jokio grafinio vaizdo, tik tekstas.

Yra tokia tradicija – naują programavimo patirtį pradėti nuo programos, vadinamos „Hello” arba „Hello World”. Ta pati tradicija persikėlė ir į blogus arba tinklaraščius – taip pirmas tinklaraščio įrašas irgi gauna tokį pavadinimą.

„Hello World” – tai tokia pati paprasčiausia programa, kurią parašyti pagal klasikines programavimo mokymosi metodikas mokosi visi programuotojai. Nuo šios programos prasideda ir visas tolimesnis mokymasis.

„Hello” programos turinyje praktiškai nieko nėra – tiesiog viena išvedama teksto eilutė.

Kelios pirmos mano „Hello” programos buvo visai paprastos, kas natūralu pirmosioms programoms. Pati pirmiausia, berods, buvo Turbo Pascal:

program Hello;

begin

writeln(‘Hello World!’);

end.

Gal jau vėliau mokiausi Basic (klasikinio GW-Basic):

10 CLS

20 PRINT ‘Hello World!’

30 END

Paskui jau buvo tiesiog klasikinė C kalba:

#include <stdio.h>

main () {

printf(„Hello, World!\n”);

}

O paskui jau buvo daug kitų programavimo kalbų… Net neatsimenu jau kiek. Daug ir skirtingų. O dar po to prasidėjo procesų valdymas, ir štai jau dabar daugybę metų man netenka nieko programuoti. Programavimo technologijos kardinaliai pasikeitė jau kelis kartus, senos tų laikų „Hello” tipo programos jau netgi prarado prasmę (dabar gi visur grafiniai interfeisai vietoje tekstinių, tai tas standartinis išvedimas įprastinėje kompiuterio aplinkoje netgi ir neveiktų), bet tuos senus pagrindus vis dar truputį prisimenu.

Tai štai toks pirmas šio blogo įrašas. Apie visiškai nesusijusius dalykus, tiesiog apie istoriją.


Pratura teikia procesų gerinimo paslaugas įvairiose srityse - projektų valdymo, tiekimo, pardavimų, gamybos, klientų aptarnavimo ir kt..

Susisiekite su mumis ir mes jums padėsime pagerinti procesus jūsų įmonėje: