Vienas iš svarbiausių procesų – tai verslo kūrimo ir išlaikymo procesas. Jis irgi turi stadijas, kaip ir kiti procesai. Bene detaliausiai tos stadijos išnagrinėtos dar maždaug XIXa. pabaigoje – XXa. pradžioje, kai svarbiausia didelio verslo ir dažnų investicijų rūšimi buvo kasyklos. Nagrinėjant kasyklas, buvo atrastos kasyklų pelningumo stadijos, o paskui tos pačios stadijos pritaikytos ir kitam verslui.

Verslo gyvavimo stadijos

Paprastai mes galvojame apie verslą kaip apie tas tris vidurines stadijas, tačiau kritiškai svarbios yra ir dar dvi – pirmoji ir paskutinė.

Paprastai išskiriamos penkios stadijos:

  • Pirmoje stadijoje ieškoma, kuo užsiimti. Trumpai tariant, ieškoma, kur čia galima būtų rasti kokių nors naudingų mineralų. Labai daug kas priklauso nuo sėkmės, tačiau dar daugiau priklauso nuo to, kiek nuosekliai vykdomi tyrimai. Gera verslo idėja neatsiranda iš lempos. Jai reikia labai daug darbo ir būtent nuo jos ypatingai priklauso verslo sėkmė.
  • Antroje stadijoje pradedamas verslas. Daugelis įsivaizduoja, kad būtent tai ir yra pirma stadija, bet verslininkai žino, kad ši stadija išties yra antroji. Čia patiriama daug išbandymų, o didžiausias iš jų – tai išėjimas į nulį, t. y. perėjimas iš nuostolingo į neutralų arba pelningą veikimą.
  • Trečioje stadijoje verslas nusistovi ir ima augti. Šioje stadijoje daug lengviau rasti investuotojų, bet galima augti ir pačiam. Čia labai svarbu išlaikyti gerus plėtros tempus, nes nuo šios stadijos priklausys galutinis verslo pelningumas. Kartais ši stadija gali tęstis dešimtmečius.
  • Ketvirtoje stadijoje verslas subręsta. Plėsti jau nebėra į kur, o jei ir yra – tos galimybės yra ribotos. Kita vertus, dėl seniai atsipirkusių investicijų ir nusistovėjusių procesų galima stipriai didinti pelningumą. Būtent šioje stadijoje verslas dažniausiai ir atneša gerus pinigus.
  • Penkta stadija – tai išėjimo stadija. Ji gali tęstis ilgai, bet primena gerai išdirbtą, senstančią kasyklą: jokios investicijos verslo čia jau nebepagerins, o ilgainiui verslo pelningumas tiktai mažės, kaip mažės ir bendros apimtys. Ši stadija vis dar gali atnešti neblogus pelnus, tačiau tie pelnai baigsis, todėl labai svarbu iš čia laiku pasitraukti ir rasti naujas veiklos sritis.

Kurioje stadijoje yra jūsų verslas?


Pratura teikia procesų gerinimo paslaugas įvairiose srityse - projektų valdymo, tiekimo, pardavimų, gamybos, klientų aptarnavimo ir kt..

Susisiekite su mumis ir mes jums padėsime pagerinti procesus jūsų įmonėje: