Pamenu, kai prieš daugybę metų nuo IT pasukau link kokybės vadybos, vienas iš pirmų klausimų man buvo visai naivus ir paprastas: „kuo skiriasi procesas nuo procedūros?”

Paprasta kavos procedūra

Tai paprasta kavos procedūra, kuri tokia aiški, kad paaiškinimų nereikalauja. Pagal ją gali vykti kasrytinis kavos gėrimo procesas.

Keista, bet man niekas tuo metu negalėjo į šitą paprastą klausimą atsakyti, o praėjus daugeliui metų sužinojau, kad ir dabar daugeliui žmonių šitas klausimas lieka neatsakomu.

Iš tikrųjų tai procesas ir procedūra – tai beveik viena ir tas pat:

  • Procesas – tai atsikartojanti tam tikrų veiksmų seka, turinti aiškią vidinę logiką. Tokia seka gali būti aprašoma procedūriškai.
  • Procedūra – tai tam tikras atsikartojančios veiksmų sekų aprašymas, demonstruojantis aiškią vidinę logiką. Tokia seka gali būti vykdoma kaip procesas.

Kaip matote, procesas ir procedūra – tai faktiškai viena ir tas pat. Galima tarti, kad procedūra – tai proceso aprašymas, o procesas – tai toks darbas, kuris atliekamas pagal kažkokią procedūrą. Tiesa, procedūra gali būti ir nerašyta, o tiktai darbuotojų galvose (kai visi žino, kaip reikia dirbti), o procesas gali būti nusistovėjęs ir savaime.


Pratura teikia procesų gerinimo paslaugas įvairiose srityse - projektų valdymo, tiekimo, pardavimų, gamybos, klientų aptarnavimo ir kt..

Susisiekite su mumis ir mes jums padėsime pagerinti procesus jūsų įmonėje: