Tai tiesiog senas anekdotas apie projektų valdymą, kurį pasakojo, o ir savo legendinėje knygoje rašė Frederick Brooks. Anekdotas buvo apie projektų valdymą ir išplito tiek plačiai, kad tik retas dar nėra jo girdėjęs. Neretai šitą anekdotą pasakoja ir žmonės, kurie su projektų ar procesų valdymu neturi nieko bendra.

Jėzus kristus, kūdikis.

Netgi Jėzus Kristus turėjo būti 9 mėnesius nešiotas ir niekaip nesigavo trumpiau.

Tarkim, yra vaiko gimdymo projektas, kurio trukmė – 9 mėnesiai. Ir norime tą projektą kažkaip pagreitinti.

Daugelis vadovų įsivaizduoja, kad jei 9 kartus padauginsim darbuotojų, t.y., į pagalbą vienai moteriai priimsime dar 8, tai gausis padaryti projektą per 1 mėnesį.

Deja, realybėje vaikas per mėnesį nepasidaro. Reikia 9 mėnesių, kad gimtų kūdikis.

Kas bus iš tų kitų 8 moterų, kurias priimsime į projektą? Ogi nieko, tiesiog papildomos išlaidos. Nors, gal būt kažkuri iš jų ar netgi kelios irgi pagimdys vaikus. Bet irgi ne po mėnesio.

Frederick Brooks akcentavo, kad bandant projektą pagreitinti, jį didinant, kartais gaunasi netgi atvirkščias rezultatas: visokios betvarkės daugėja, reikia papildomo laiko valdymui, klaidų taisymui ir taip toliau. Todėl kartais resursų padvigubinimas ne tik nepagreitina proceso du kartus, bet netgi stipriai jį sulėtina.


Pratura teikia procesų gerinimo paslaugas įvairiose srityse - projektų valdymo, tiekimo, pardavimų, gamybos, klientų aptarnavimo ir kt..

Susisiekite su mumis ir mes jums padėsime pagerinti procesus jūsų įmonėje: